Sunday, November 04, 2018

Ei-niin-kiinnostavat seurakuntavaalit


Jos ovat papinvaalit menettäneet kiinnostavuutensa, niin ovat seurakuntavaalitkin. Ainakin suurissa kaupungeissa.

Poliittiset puolueet eivät koskaan ole olleet kovin kiinnostuneita kirkon asioista ja nyt niillä on merkittävästi tärkeämpiä asioita mietittävinään. Seurakuntavaaleista saattaa Helsingissä tulla ihan vain sisäpiirivaalit.

Katselin läpi Kirkko & Kaupunki -lehden Helsinkiä koskevan seurakuntavaaliliitteen. Se on hyvä ja selkeä. Liitteen informaatio aukeaa parhaiten sille, joka osaa arvata oikein, mitä kunkin vaalilistan taustalla on tai saattaa olla. Suurin osa listojen nimistä on edelleen kauniisti sanoen arvoituksellisia.

Niitä on muutamankin kerran yritetty saada selkeämmiksi. Aina löytyy syitä, miksi halutaan ujosti kertoa, että ollaan vain Aktiivista seurakuntaväkeä, Seurakunnan rakentajia tai Oman seurakunnan puolesta -joukkoa.

Seurakunta kaikille, Keskitietä kirkolle tai Palveleva seurakunta pyrkivät olemaan neutraaleja ja kutsuvia nimiä. Jos kaikki listalla olevat ihmiset ovat kuitenkin tuntemattomia, on aika mahdotonta tietää, mihin suuntaan listalla olevat haluaisivat seurakuntaa kehittää.

Onneksi on vaalikone. Kun kukin voi äänestää vain oman seurakuntansa ehdokkaita, vaalikone auttaa etsimään ihmisen, jolla on suunnilleen sellainen näkemys, jonka äänestäjä voi allekirjoittaa. Tarvitsee käydä läpi ainoastaan oman seurakunnan ehdokkaat, ei sentään koko Helsinkiä.

Listojen nimien yleinen epämääräisyys saattaa tuoda lisää ääniä Tulkaa kaikki -listoille. Niillä on selkeä ohjelma ja listoja on 12:ssa Helsingin 18:sta  seurakunnasta. Tulkaa kaikki -listojen ehdokkaat ovat todennäköisesti sangen avaramielistä väkeä, jotka hyväksyvät samaa sukupuolta olevien avioliitot ja pitävät huolta siitä, ettei naispuolisia pappeja sorreta. Ainakin he kaikki mieltävät olevansa kirkon uudistusmielistä siipeä.

Kallion ja Töölön seurakuntien Tulkaa kaikki -listoilla on eniten ehdokkaita. Kalliossa 27 ja Töölössä 26. Kallio oli ensimmäinen seurakunta, joka järjesti sateenkaarimessuja ja Töölön seurakunta on ilmoittanut, että sateenkaariparit saavat järjestää perhejuhliaan sen kaikissa tiloissa.

Neljättä kertaa seurakuntavaaleissa mukana oleva Tulkaa kaikki -liike on selvästi vakiinnuttanut asemansa seurakuntien sisällä. Sen sateenvarjon alle alkavat ryhmittyä muutkin kirkon muutosta toivovat kuin ne, jotka taistelevat samaa sukupuolta olevien avioliiton puolesta.

Tulkaa kaikki -liikkeen valtakunnallinen kampanja-avaus on ensi tiistaina 6.11. klo 17-18 Lasipalatsin kulmalla.

Yhteisen kampanjan avaus antaa Helsingin 12 listalle yhteistä ilmettä ja toivottavasti lisää ehdokkaiden saamia ääniä.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home