Tuesday, October 21, 2008

Eläköön Jyrki Korhonen!

Että kuka Jyrki Korhonen?

Se Kansallisoopperan oivallinen basso, jota saa kuulla kaikenlaisissa pienehköissä bassorooleissa. Valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja laulanut kahdessakin saksalaisessa oopperatalossa 1990-luvulla. Kuuluu nyt oman oopperan solistikuntaan.
On muuten joukon ainoa basso.

Boris Godunovin tiistai-illan esitys oli minulle riemastuttava kokemus. Ainakin kolme loistavaa laulajaa: Matti Salminen (basso), Jyrki Korhonen (basso) ja Lassi Virtanen (tenori).Oi mitä äänten linjakkuutta ja ilmaisuvoimaa!

Muutenkin venäläiset oopperat tuntuvat melkoisen ”omilta”, erityisesti samaisen Modest Musorgskin toinen teos Hovantshina on yksi lempioopperoistani.

Mikä Jyrki Korhosesta tekee korvissani niin hyvän? Hänen äänessään ei ole mitään turhaa vibraatiota, joka tuntuu yleistyvän kuin kulkutauti. Toisille se tulee iän myötä, monet opettelevat vibraation isolla työllä.

Korhosen ääni virtaa vapaasti koko äänialan alueella, siinä ei ole mitään pakonomaista ja lisäksi Korhonen hallitsee loistavasti myös äänen volyymin vaihtelut. Ei ole aivan yksinkertaista laulaa hiljaa, hienostuneesti ja kuitenkin niin, että sanat erottuvat peräpenkille asti.

Jyrki Korhosen laulutaiteen erinomaisuus tuli tiistai-iltana hyvin esille vertailussa Matti Salmiseen, jota pidetään yhtenä maailman parhaista Boriksista. Kun Korhonen munkki Pimenin roolissa lauloi tsaari Borikselle, kuulijoille kirkastui kerralla, miten korkeaa tasoa Jyrki Korhonen laulajana on.

Muita laulajia en ryhdy arvioimaan, siihen ei osaamiseni riitä, mutta silti ihmettelin monien laulajien äänessä olevaa ”pakottamisen” tuntua.

Hyi hyi! Minne on kadonnut oopperaan perusasioihin kuuluva bel canto –laulutyyli? Se tarkoittaa sananmukaisesti kaunista laulua. Siinä pyritään yksinkertaiseen ja linjakkaaseen laulutyyliin, jossa laulajan ääni soi sävykkäästi ja vapaasti. Oikeaoppisesti bel canto –laulajat taitavat olla enimmäkseen sopraanoita ja tenoreita, mutta käytän termiä hieman omavaltaisesti.

Wikipedian mukaan viime vuosikymmenten tunnetuimpia bel canto –laulajia ovat naisista Maria Callas ja Joan Sutherland. Miehisiä bel cantoja ovat Juan Diego Flóres ja William Matteuzzi, jota kuulee monissa Rossini-levytyksissä.

Omia ”bel canto” suosikkejani ovat mm. Mirjan Helin –kilpailun voittaja amerikkalais-kuubalainen Eglise Gutiérrez, Cecilia Bartolli ja monet vanhan musiikin esittäjät kuten Emma Kirkby tai kotimainen ryhmä Lumen valo.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home