Sunday, October 22, 2006

Katsomusten ”valintatalon” syytä huolettaa kirkkoa

Erinäisissä kristillisissä piireissä niin sanottua new agea pidetään varsinaisen lopunajan luopumuksena. Toisaalta ollaan sitä mieltä, että uusien uskontojen harjoittajia on Suomessa vielä hyvin vähän.

Kummankin katsomuksen kannattajien olisi syytä tarkistaa näkemyksiään. Ainakin jos on uskominen tutkija Jussi Sohlbergia Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Olin viikko sitten seminaarissa tai oikeastaan kurssilla, jossa Sohlberg puhui. Aihe oli mitä kiehtovin: Terve ja sairas hengellisyys. Kurssin olivat järjestäneet Tuomasmessu ja Helsingin kristillinen opisto. Kurssin painopiste oli kuitenkin enemmän uusissa uskonnoissa kuin jopa sairastumiseen vievässä uskonnollisuudessa.

Tiedollista antia tuli niin new agesta kuin wiccalaisuudesta. Hahmotin vihdoin myös eron satanismin ja saatananpalvonnan välillä: Satanisti on rationaalinen henkilö, joka ei usko saatanaan, mutta kylläkin sosiaalis-darwinistiseen näkemykseen maailmasta. Siinä vahvin määrää ja heikot alistuvat.

Saatananpalvoja jo nimensä mukaan uskoo persoonalliseen saatanaan ja toimii sen mukaan.

Tässä suppea yhteenveto Jussi Sohlbergin luennosta, joka koski tämän päivän uususkonnollisuutta:

* Mitään varsinaista new age –uskontoa ei ole olemassa

* Se mitä kutsutaan new ageksi on kooste erilaisista katsomuksista, joista vanhimmat ovat peräsin jo 1600-luvulta, mutta suurin osa 1800-luvulta.

* Ns. new age on nykyajan kansanuskonto, jossa on aineksia kristinuskostakin.

* New agen vaikutus ihmisten uskonnollistyyppisiin käsityksiin on varsin laaja ja kirkon pitäisi ottaa haaste vakavasti.

* Taloudellinen liberalismi vaikuttaa myös katsomusten alueella. Ihmiset haluavat itse poimia uskontonsa palikat uskomusten ja uskontojen markkinoilta.

* Kristinuskon ja kirkon asemaa heikentää, että ihmiset vierovat ns. ”oikeassa olevia järjestelmiä”.

* Pyhiin kirjoituksiin perustuvina uskontoina kristinusko, islam ja juutalaisuus sisältävät jo itsessään ajatuksen, joka sulkee muut uskonnot ulkopuolelle.

Edellä mainittu tutkija Jussi Sohlberg tekee Kirkon tutkimuskeskukselle töitä ja rakentaa tietokantaa Suomessa esiintyvistä uskonnoista. Kannattaa käydä osoitteessa www.uskonnot.fi Lisää tietoa uusista uskonnoista löytyy evl.fi –sivuilta osoitteesta www.evl.fi/kkh/kuo/klk/uu/uususk.htm ja siellä erityisesti artikkelista Aikamme uskonnollisuus.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home