Friday, January 25, 2008

Kun ratti ei vaan käänny


Mitä isompi auto, sen enemmän siinä ilmenee kummallisia teknisiä ongelmia.

Vilkku ei toimi, ratti ei käänny ja jarrutkin ovat kumman hitaat.

Erityisen outo on tämä rattiongelma. Sitä ilmenee erityisesti kapeilla kaduilla, joita Helsingin Töölössä riittää. Kun vastakkain osuvat Iso Auto ja (naisen kuljettama) pieni ranskalainen, Ison ratti jotenkin jäätyy.

Kieltämättä katu on usein liian kapea kahdelle autolle, kun toinen laita on täynnä pysäköityjä autoja. Toisella reunalla on useimmiten kuitenkin suhteellisen matalareunainen jalkakäytävä.

Arkisessa ajossa vastakkain osumiset selvitetään niin, että pysäköintirivin suuntaisesti ajava hidastaa ja vastaantulija ajaa toisen pyörän jalkakäytävälle. Lyhyt tervehdys ja taas matka jatkuu.

Mutta kun Iso Auto tulee pientä vastaan, se ajaa kohti, koska sen ratti on mitä ilmeisimmin jumittunut. Muutenhan ei voi selittää sitä, että äkkiä autot seisovat puolen metrin päässä toisistaan ja lamput vain mulkoilevat toisiaan. Kovin usein Isossa Autossa istuu keski-ikäinen tai ehkä nuorempikin mieskuljettaja. Hän suuttuu, alkaa kiroilla ja vilkuttaa valoja. Hänellä on hirveitä vaikeuksia ohjata autonsa jalkakäytävälle, eikä hän osaa sitä muuten kertoa.

Joskus Ison Auton kuljettaja jopa viittoo pientä autoa peruuttamaan johonkin parkkikoloon, jotta hän pääsee ohi. Ison Auton kuljettaja on silloin kyllä unohtanut että molemmat autot ajavat kadulla eivätkä metsäautotiellä. Siellähän sivuuttaminen on mahdollista vain levikkeiden kohdalla ja niille joutuu joskus peruuttamaan pitkiäkin matkoja.

Jos muillekin pienten autojen kuljettajille on käynyt kuin minulle, annan heille hyvän neuvon.

Ison Auton ratin jäykkyys sulaa kumman nopeasti kun pienen auton kuljettaja ensin levittelee käsiään, sitten panee ne ristiin rinnan päälle ja viimeksi nojaa rauhallisesti selkänojaan.

Tämä viestii Isolle Autolle, että aikaahan on vaikka huomiseen asti. Onneksi ikkunat ovat talviaikaan kiinni ja olen niin huono lukemaan huulilta, etten tiedä, mitä mieskuljettajat sanovat.

Mitään kaunista se ei ainakaan ole. Mutta jonkunhan on parannettava heidän autojensa rattiongelma… eikö?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home