Thursday, March 27, 2008

Hyvän kasvatuksen kirouksia

Lohdutuin kohtuullisesti tänään lukiessani Markus Åsnäsin urputusta Kauppalehdestä. Häntäkin harmittavat nämä autoaan pysäköivät, jotka tarvitsevat ainakin puolentoista auton paikan voidakseen sijoittaa autonsa kadun varteen.

Olen tähän asti luullut, että ärtyminen tästä asiasta - ja vähän muistakin liikenteen typeryyksistä – on erityisesti naisten päänsärky. Meistä kun suuri osa on saanut hyvän kasvatuksen, johon kuuluu toisten ihmisten ottaminen huomioon aina ja mieluiten vielä ensimmäiseksi.

Kun sitten vinoparkissa tai parkkihallissa koettaa ryömiä autoonsa 25 sentin rakosesta, otsasuonet alkavat pullottaa. Varsinkin jos viereisen auton kuski on varannut itselleen reippaasti yli puoli metriä autosta ulosastumistilaa.

Parkkihallissa olin kerran jo jättänyt sapekkaan lapun yhdelle törpölle, joka oli peruuttanut autonsa vinosti omani viereen niin, että sisään pääsi vain pelkääjän puolelta. Asianomainen kuitenkin saapui ennen kuin aloitin sisään ryömimisen. Hän oli noin kolmikymppinen mies.

Minulta paloi pinna kokonaan. Kyselin vähemmän ystävällisesti, millaiseksi hän arvioi autolla ajamisen taitonsa ja kehotin opettelemaan parkkeeraamisen ahtaaseen paikkaan ennen kuin tulee seuraavan kerran kaupunkiin.

Ja eniten minua keitti – ja häntä hämmästytti syytökseni siitä - ettei hän ota lainkaan huomioon toisia ihmisiä, vaan ajattelee silkkaa itseään. Eikö ole kotona opetettu mitään, HÄH!

Tämä mies ei ole ainoa, joka on saanut minut keljuuntumaan perusteellisesti. Olipa kerran nainen, joka kehotuksestani huolimatta halusi jättää autonsa taakse noin pari metriä tyhjää. ”Jottei kukaan mahdu siihen, koska muuten hän ei saa autoaan ulos”. Uskomatonta. Näitä naisia vaan lisää, niin ei naisten maine kuljettajina tai pysäköijinä parane ikinä.

Ensin vetosin hänen naisenylpeyteensä ja lopuksi haukuin hänet ”halvatun espoolaiseksi, joilla on pellon laitaa niin paljon käytössään, ettei tarvitse opetella kaupunkilaista ajotapaa” Hän oli todellakin Espoosta. Kehotin häntä panemaan neljä keppiä pystyyn ja opettelemaan siinä parkeerauksen kunnolla ennen kuin seuraavan kerran tulee oikeaan kaupunkiin.

Muutenkin olen huomannut että monet törpöt ajavat isoilla autoilla kovaa, eivätkä osaa pysäköidä kuten kaupungissa pitää.

Mikähän heidät saisi opettelemaan?

Toimisikohan mieskuljettajille naisten pilkkanauru siitä, etteivät osaa edes autoaan käsitellä. Eivätkös miehet ole aika arkoja naisten naurulle?

Vai ruvettaisiinko kirjoittelemaan lappuja tuulilaseihin: Opettelepa ensin pysäköimään ennen kuin seuraavan kerran tulet Helsingin keskustaan.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home