Monday, November 13, 2006

Spekulaatio seurakuntavaaleista voi alkaa


Vajaat pari tuntia sitten selvisi ainakin Töölössä, ja varmaan monessa muussakin seurakunnassa, ketkä edustavat seurakuntalaisia luottamuselimissä seuraavat neljä vuotta. Helsingin seurakuntien tiedot päivittyvät osoitteeseen www.helsinginseurakuntayhtymä.fi jo tämän illan aikana.

Isoissa seurakunnissa kuten Malmilla ja Tuomiokirkossa äänten laskeminen vie luonnollisesti enemmän aikaa.

Äänestysprosentit näyttivät hituseltaan nousseen. Jossain oli päästy yli kymmenen prosentin, mutta monessa seurakunnassa oltiin kahdeksan prosentin pinnassa. Niin myös Töölössä, jossa prosentti asettui 8,5:een.

Eilinen veikkaukseni oli onneksi alakanttiin ja äänestäneitäkin tuli lopulta yli 700.

Ei siinä silti hurraamista ole. Jos luottamuselimen valitsee alle kymmenen prosenttia jäsenistöstä, se lienee enemmän demokratian irvikuva kuin varsinaista demokratiaa.

Tällä hetkellä ei parempaakaan vaihtoehtoa ole.

Nykyinen tilanne on sellainen, että pienelläkin äänten keskittämisellä on helppo vaikuttaa asioihin seuraavat neljä vuotta. Silloin kun junttaamiset olivat muotia, juuri tällaiset heikkoon edustukseen perustuvat yhteisöt olivat loistavia kohteita. Siitä on jo 30 vuotta, enkä usko että seurakunnat jaksaisivat tämän päivän junttaajia kiinnostaa.

Hylkyjä tuli liikaa. Töölössä hylättyjä lippuja oli kymmenen prosenttia. Syy oli, että liki 50 äänestäjää oli äänestänyt niin sanotusti ristiin, koska vaalilippujen värit olivat liian lähellä toisiaan. Seurakuntaneuvoston äänestyslipulla olisi menty valtuustoon ja päinvastoin. Monien iäkkäiden äänestäjien oli vaikea erottaa valkoista ja liian vaaleansinistä väriä toisistaan.

Ihmettelimme vilpittömästi, miksi väri oli niin haalea. Tuskin 10-20 prosentin tummennus olisi tekstiä lukukelvottomaksi tehnyt.

Valtuustoedustajat säilyivät samoina kuin edellisellä kaudella: Sirkku Nyström, Ritva Saario ja Pirkko Tepponen.

Seurakuntaneuvostoon tulivat uusina jäseninä tait. yo. Matteus Pentti, jolla oli omat elegantit kotisivut ja jota Helsingin Sanomat haastatteli sunnuntaina, päätoimittaja Matti Niiranen, jonka tiedot taisivat olla ensimmäisinä esillä www.vaaliverkkoviestin.fi –sivuilla, pastori Henna Hauta-aho, joka on nuorten aikuisten työn projektisihteeri Kirkkohallituksessa ja elokuvaaja Jouko Seppälä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home