Wednesday, November 08, 2006

Nuoret äänestämään jo 16-vuotiaina!

Tänään nähtiin kirkolliskokouksen istuntosalissa onnellinen mies. Hän oli Antti Siukonen, joka viime keväänä teki – toki yhdessä muutamien muiden kanssa – aloitteen äänestysikärajan laskemisesta 16 vuoteen kirkollisissa vaaleissa.

Hallintovaliokunta oli asian puolella, eikä päätöksenteossa ollut ongelmia. Päätös lähtee nyt kirkkohallitukseen valmisteltavaksi. Pelkkä kirkolliskokouksen päätös ei nimittäin vielä nuorille äänioikeutta anna. Asia pitää huolella muokata lakipykäliksi ja varmistaa, ettei se ole ristiriidassa muiden lakien ja säädösten kanssa.

Äänestysikärajan laskemisen mahdollistaa se, että äänioikeus ja vaalikelpoisuus voidaan erottaa toisistaan. Nuori saa siis äänestää, mutta ei asettua ehdolle vaaleissa ennen kuin 18 vuotta on tullut täyteen.

Justeeraamista tarvitaan ainakin kirkkoherran vaalissa äänestämisessä. Siinä nimittäin voi olla voimassa hieman toisenlainen säännöstö. Mutta sitä varten kirkkohallituksen viisaat juristit ovat, jotta he tarkistavat ja varmistavat asiat.

Erilaisia seurakuntamalleja saattaa tulla tarjolle jossain vaiheessa. Kirkkohallitus selvittää, mitä voitaisiin tehdä, jotta seurakunnan jäsenyys olisi hieman joustavampaa kuin nykyisin. Asia on siis liikkeessä, mutta kun ja jos muutos tulee, siihen menee vielä vuosia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home