Tuesday, November 14, 2006

Taisteluväsymys iski

Kirkolliset vaalit eivät oikeasti ole taistelua, vaan varsin hienovaraista vallan reviirien muuttelua. Taistelusta voi oikeastaan puhua vain niiden kohdalla, jotka ovat joutuneet olemaan mahdollisimman teräviä monta päivää peräkkäin ja reilusti yli virallisen työtuntimäärän. He ovat virittäytyneet mahdollisimman huolelliseen toimintaan, jotta vaaliprosessi sujuisi oikein, valituksia ei tulisi vahingossakaan ja kaikki paragraafit täytettäisiin viimeistä piirtoa myöten

Eittämättä olo oli eilen ääntenlaskun jälkeen sellainen, ettei täydestä tarkkuudesta enää ollut tietoakaan. Onneksi vaalilautakuntaan kuuluu monta henkeä ja kun vireystilat vaihtelevat, toiminta on luotettavaa.

Tänä aamuna vasta huomasin, miten keskittynyttä työ oli ollut. Maailma alkoi taas tulla näkyväksi muiltakin kuin vaalin osalta.

Tiedottaminen jäi eilen melko viime tippaan, mutta mukaan ehdittiin. Varsin hyvin tiedot yhtymän nettisivuille ilmaantuivat. Koko maan tilanteesta ei ole vielä kuvaa. Nyt tarjolla on vain seurakuntakohtaisia listoja. Yhteenvetojen aika on varmaan keskiviikkona eli siis huomenna.

Vaalit ovat demokratian ydintä. Sinettivahaa sulateltaessa ja leiman kanssa taistellessa en voinut välttyä miettimästä sitä, mitä merkitsevät oikeudenmukaiset vaalit. Me olemme viimeisen päälle huolellisia, eikä mitään vääryyttä saa päästä tapahtumaan. Äänestäjät tarkistetaan, liput lasketaan moneen kertaan, uurna ja luettelot sinetöidään yöksi ja niin edelleen.

Suomalaisilla vaalitarkkailijoilla on uskomattomia kertomuksia maista, ”joiden kulttuuri poikkeaa niin paljon länsimaisesta, etteivät meillä teidän säännöt päde”.

Kun äänestyslippuja annetaan avonaisesta ikkunasta lisää, kun armeijan pojat ajetaan äänestämään useaan paikkaan, kun uurnat katoavat tai vaihtuvat yön aikana ja kun vain mielikuvitus asettaa vaalivilpille rajat silloin tekee mieli panna kädet ristiin ja kiittää Luojaa siitä, että on sattunut syntymään Suomeen.

Kertomukset muista maista ovat myös hyvää vastalääkettä silloin, kun vaalijuridiikka tuntuu vallan ylenpalttiselta ja turhantärkeältä. Mieluummin näin kuin toisin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home