Ruotsin kielen pakollisuudesta
Kiitos edelliseen Venäjää käsitelleeseen kirjoitukseeni tulleesta palautteesta. Tosi on, että ruotsin kielen taidon vaatiminen muilta kuin syntymäsuomalaisilta on aika epäreilua.
Toisaalta kannattaa muistaa, että ruotsin kielen taitamista edellytetään vain julkisella sektorilla. Valtiolla on töissä enää 123 000 ihmistä ja kunnilla noin 450 000. Luvuista puuttuvat liikelaitokset ja muut yhtiöitetyt yksiköt. Kirkolla on vajaat 20 000 työntekijää. Sen on maksimissaan noin neljännes työllisestä työvoimasta, joka on noin 2,4 miljoonaa henkeä.
Siitä epälukuinen joukko, ehkä noin 200-300 000 on työttöminä, jolloin työvoimaa on osapuilleen 2,1 miljoonaa henkeä. Siitä taas pois julkisen sektorin noin 600 000, jolloin voi karkeasti sanoa, että 1,5 miljoonalta työntekijältä ei vaadita ruotsin taitoa.
Eikä kyseinen sääntö ole kovin tarkka oikeastaan muilla kuin virkamiehillä ja –naisilla. Siinäkin riippuu vähän toimenkuvasta. Harvan peruskoulun opettajan täytyy osata täydellistä ruotsia, eivätkä varmaan kaikki terveydenhuollon ihmisetkään kovin kummoista ruotsia Sisä-Suomessa puhu.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home